Farmaceutska industrija

Koje promjene donosi novi EU GMP Annex 1 za mikrobiološko praćenje zraka u čistim prostorijama?

četvrtak, 06.10.2022. - 13:00

Praćenje uvjeta okoline važan je dio osiguranja kvalitete u proizvodnim okruženjima sterilnih farmaceutskih proizvoda - poput terapeutika, cjepiva, monoklonskih antitijela ili IV terapije. Cilj proizvodnje ovih sterilnih proizvoda je u potpunosti eliminirati izvore kontaminacije (čestice, mikroorganizme, itd.) koji se mogu nalaziti u proizvodnom okruženju. Nove smjernice regulative EU GMP Annex 1, naglasak stavljaju upravo na strategiju kontrole kontaminacije kao ključnog zahtjeva ovog novog standarda. Koje promjene ona donosi za mikrobiološko praćenje zraka u čistim sobama, pročitajte u nastavku.

Što je novo u EU GMP Annex 1?

U kolovozu 2022. objavljena je nova revizija regulative EU GMP Annex 1 za proizvodnju sterilnih medicinskih proizvoda, koja je zamijenila najnoviji prijedlog iz 2020. i postojeću reviziju iz 2008. Novi zahtjevi reguliraju proizvodnju sterilnih lijekova proizvedenih i uvezenih na području Europske unije. Proizvodnja farmaceutskih sterilnih proizvoda odvija se u kontroliranim okruženjima, kako bi se smanjio rizik od kontaminacije, a nove promjene koje donosi EU GMP Annex 1 usmjerene su više na stratešku kontrolu, a manje na mjerenje kvalitete.

Novi dokument sastoji se od 10 poglavlja, a među glavnim promjenama su u segmentima:

 • (4) Premises - zahtjevi čistih prostorija
 • (9) Environmental & process monitoring - proširene smjernice i razlike između dizajna/kvalifikacije prostorija i tekućeg rutinskog praćenja.

Novi odjeljci fokusirani su na QRM, CCS i Barrier Technology

Novi EU GMP Annex 1 donosi nove odjeljke koji govore o:

 1. Upravljanju rizikom kvalitete (QRM, eng. Quality Risk Management) kao središnje načelo za definiranje procesa, operacija i ograničenja, a povezuje se s CCS-om kako bi uravnotežio proces u odnosu na rizik.
 2. Konceptu strategije kontrole onečišćenja (CCS, eng. Contamination Control Strategy), koja naglasak stavlja na novu paradigmu uključivanja CCS-a kao središnjeg holističkog pristupa načinu na koji svaki aspekt kontaminacije utječe na objekt kao cjelinu.
 3. Barrier technology | Advanced aseptic processing systems (RABS i izolatori).

Osim toga, kao što je navedeno u novoj reviziji, propisi za praćenje okoliša u biti su isti s nekoliko poboljšanih opisa radi boljeg usklađivanja s QRM-om.

Poglavlje 4. - Zahtjevi čistih prostorija

Sekcija 4. Annexa navodi kako se proizvodnja sterilnih proizvoda mora provoditi u odgovarajućim čistim sobama, u koje treba ulaziti kroz svlačionice koje djeluju kao zračne komore za osoblje, opremu i materijal. Ova sekcija također definira dizajn čiste sobe, njezinu klasifikaciju i kvalifikaciju. Sekcijom se navodi da čista soba mora biti kvalificirana prema sljedećim stavkama:

(Cleanroom and clean air equipment qualification)

 • Installed filter system leakage and integrity testing
 • Airflow tests - volume and velocity
 • Air pressure difference test
 • Airflow direction test and visualisation
 • Microbial airborne and surface contamination
 • Temperature measurement test
 • Relative humidity test

Tijekom kvalifikacije čiste sobe, maksimalne granice za mikrobiološku kontaminaciju su specificirane u tablici 2. Novi draft specificira da ne smije imati nikakvog rasta po kubičnom metru zraka.

Poglavlje 9. Program praćenja okoliša i procesa

Sekcija 9. odnosi se na praćenje mikroorganizama i okolišnih čestica. Praćenje uvjeta okoline smatra se temeljnim načelom/principom Contamination Control Strategy (Strategijom kontrole kontaminacije) – nadzire kontrole za smanjenje rizika od kontaminacije česticama i mikrobima. U Annexu 1, navodi se da programi praćenja okolišnih uvjeta, moraju biti sveobuhvatni i obraćati pažnju na:

 • lokaciju uzorkovanja
 • učestalost praćenja
 • korištene metode
 • uvjeta inkubacije za mikrobiološki rast. 

Također specificira da se praćenje mora odvijati na lokacijama na kojima postoji najveći rizik od kontaminacije. Annex 1 specificira da se izbjegava svaki rizik uzrokovan intervencijama nadzornih operacija - ovo se sada odnosi i na praćenje uvjeta okoline te održivih i neodrživih čestica.

Ova odredba pojačava zahtjeve za metodom praćenja okoliša, kako bi se smanjila potreba za aktivnom intervencijom i minimizirao rizik za drugu ponovnu kontaminaciju.

Koji uređaji za mikrobiološko uzorkovanje zraka udovoljavaju zahtjevima novog EU GMP Annexa 1?

Mjerenje koncentracije mikroorganizama i organskih čestica u zraku, bitno je kako bi se osigurala kvaliteta sterilnog farmaceutskog proizvoda u skladu sa smjernicama EU GMP Annex 1. U našem asortimanu proizvoda za mikrobiološku kontrolu kvalitete, možete pronaći širok raspon instrumenata koji se koriste upravo za tu primjenu, a među njima izdvajamo:

1. Želatinozni filteri

Želatinozni membranski filteri koriste se za kvantifikaciju i diferencijaciju (mikro)organizama u zraku. Zahvaljujući njima, možete otkriti niska mikrobna opterećenja u čistim prostorijama, povećanjem brzine protoka unutar određenog vremena ili produljenjem razdoblja uzorkovanja. Navedeno omogućuje uzorkovanje velike količine i/ili dugoročno uzorkovanje i kontinuirano prikupljanje zraka tijekom 8 sati, bez negativnog utjecaja na oporavak mikroba.

Za razliku od konvencionalnih membranskih filtera, želatinozni filteri su higroskopni i apsorbiraju vlagu iz okoline. Ova zaostala vlaga stvara zaštitni sloj i štiti mikroorganizme koji mogu biti osjetljivi na dehidracijski stres.

2. Želatinozni filteri u Biosafe® vrećama

Dostupno je više konfiguracija želatinoznih membranskih filtera koji odgovaraju svakoj potrebi mikrobiološkog ispitivanja. To uključuje gama-sterilizirane želatinozne membranske filtere s jednom i tri vrećice ili želatinozne membranske filtere u Biosafe® vrećama za aseptični prijenos, preko Biosafe® priključka za brzi prijenos, u izolatore, RABS i čiste sobe.

Biosafe® vreće zaobilaze potrebu za punjenjem naprednog aseptičnog sustava obrade prije dekontaminacije parama vodikovog peroksida.

3. MD8 Airscan® uzorkivač zraka

MD8 Airscan® uzorkivač zraka posebno je razvijen za korištenje u čistim prostorima, omogućujući nesmetano uzorkovanje zraka. Glava za uzorkovanje može se integrirati u izolator, liniju za punjenje ili bilo koju drugu čistu prostoriju na kritičnim kontrolnim točkama i omogućuje izokinetičko uzorkovanje. Glava za uzorkovanje (cijeli put protoka zraka) može se sterilizirati in-line parama vodikovog peroksida (VHP).

4. MD8 AirPort® uzorkivač zraka

MD8 AirPort prijenosni uzorkivač zraka koristi se za uzorkovanje aerobnih mikroorganizama i virusa, kao i pozadinsko praćenje i impakcijska mjerenja. Ovi uzorkivači zraka osiguravaju pouzdana i precizna mjerenja i pogodni su za sterilne prostore klase A i B, izolatore ili blow-fill-seal strojeve.