Analitičke laboratorijske vage

Analitičke laboratorijske vage imaju čitljivost od 0,1 mg i kapacitet između 60 g i 520 g.

Visoko precizne laboratorijske vage, dizajnirane su sa zatvorenim mjernim posudama kako bi se izbjegli utjecaji strujanja prašine i zraka. Mogu uključivati ​​opcije otpornosti na vibracije, prijenosa podataka, automatizacije i različitih raspona kapaciteta.

Zašto odabrati analitičku vagu?

Analitičke laboratorijske vage najčešće su vage u laboratorijima. Imaju maksimalni kapacitet vaganja između 60 g i 520 g, s čitljivošću od 0,1 mg, a obično se koriste za vaganje malih uzoraka. Ponekad se laboratorijske vage s čitljivošću od 0,01 mg ili 10 µg nazivaju i analitičkim vagama. Odaberite između posebno dizajniranih posuda za vaganje, nosači uzoraka i softverske aplikacije za pojednostavljenje vaših procesa vaganja i laboratorijskih tijekova rada.

Često postavljana pitanja o analitičkim vagama

Analitičke vage su osjetljivi laboratorijski instrumenti dizajnirani za precizno mjerenje mase. Njihova čitljivost je 0,1 mg. Ponekad se pod ovim pojmom podrazumijevaju i semi-mikro laboratorijske vage s čitljivošću od 0,01 mg. Analitičke vage su obično opremljene zaštitnom komorom kako bi se spriječilo da strujanje zraka ne utječe na proces vaganja.

Od ključne je važnosti da redovito pratite i kalibrirate svoju analitičku vagu. Možete koristiti automatsku internu kalibraciju (isoCAL), ali uz to, preporučuje se kalibracija vage i vanjskim certificiranim utezima. Učestalost eksterne kalibracije ovisi o brojnim čimbenicima, poput:

  • Učestalost upotrebe: kalibraciju treba provoditi češće ako se vaga koristi svakodnevno, u usporedbi s vagama koje se koriste na tjednoj bazi. Ako koristite vage svakodnevno, potrebno ih je kalibrirati barem jednom dnevno.
  • Promjenjivi uvjeti okoline: ako se vaga održava u promjenjivim uvjetima okoline ili se vaga nalazi na mjestu blizu izvora vibracija, sustava hlađenja, ispred prozora, pored vrata, itd. preporučujemo da vagu kalibrirate češće.
  • Preporuke proizvođača 
  • Premještanje vage: vaša vaga mora se kalibrirati nakon premještanja. Zašto? Gravitacija nije ista posvuda na Zemlji, stoga je svako mjesto na svijetu drugačije postavljeno u odnosu na "magnetski sjever". To rezultira malim gravitacijskim razlikama, ovisno o nadmorskoj visini određene lokacije u usporedbi s razinom mora. Kako vage mjere silu gravitacije koja vuče masu prema središtu Zemlje, čim premjestite svoju vagu (npr. čak i na drugi kat), vaga će prikazati drugu vrijednost jer će sila varirati.

Analitičke vage kombiniraju visoku točnost mjerenja s kratkim vremenom mjerenja od samo nekoliko sekundi. Koriste se za rutinsku upotrebu u širokom rasponu primjena u mnogim laboratorijima, u postupcima primjenama zbrajanja, prosjeka i doziranja ili općenito u pripremi uzorka za naknadnu analitiku.

Analitička vaga ima čitljivost od 0,1 mg, dok precizna vaga obično ima čitljivost od ≥1 mg. Dakle, analitička vaga ima najmanje 10 puta veću čitljivost u usporedbi s preciznom vagom.  

Samo odredite broj znamenki navedenih za razlučivost vašeg instrumenta za vaganje, a zatim provjerite donji grafikon za određenu klasu točnosti koju vaša težina mora imati. Nazivna vrijednost mase vaše težine trebala bi biti veća od 80% maksimalnog kapaciteta vaše vage.

Primjer: Pretpostavimo da vaša vaga ima najveći kapacitet od 2200 g i čitljivost od 0,01 g. To daje 220 000 znamenki, što odgovara težini klase E2. Odaberite 2000 g kao nazivnu vrijednost mase.

Stavite vagu u stanje pripravnosti, izvršite potrebne korake čišćenja, pazeći da ne ostavite ostatke na površini. Dovršite korak kalibracijom vage i obavite dnevnu provjeru.

Sartoriusove laboratorijske vage dizajnirane su tako da slijede načela integriteta podataka američke FDA koja zahtijevaju da podaci budu točni, čitljivi, istovremeni i originalni (ALCOA).

Cubis® II premium laboratorijska vaga s farmaceutskim paketom, sadrži sve tehničke kontrole koje podržavaju potpunu usklađenost sa zajedničkim propisima.