Biotehnologija

Od proizvođača analitičkih vaga do pružatelja inovativnih rješenja za biofarmaceutsku industriju: Tko se krije iza Sartoriusa?

srijeda, 23.09.2020. - 09:00

Sartorius je tvrtka s bogatom povijesti iza koje stoje pioniri i vizionari koji su malog proizvođača analitičkih vaga pretvorili u visokokvalitetnog pružatelja inovativnih rješenja i tehnologija za biofarmaceutsku industriju. Tehnologije tvrtke njezina su glavna prednost i nude dodanu vrijednost i rješenja za svaku fazu u procesu biofarmaceutske proizvodnje. Nakon što je prepoznala potencijal u prilično ranoj fazi svog razvoja, tvrtka je od tada pažljivo uskladila svoj portfelj proizvoda i usluga sa zahtjevima industrije. Danas Sartorius ističe svoje mogućnosti kao inovativni pružatelj rješenja za biofarmaceutska istraživanja i industriju.

Čak i velike tvrtke moraju započeti kao male - od pojedinca vođenog pionirskim duhom i dobrom idejom, započela je priča o globalnom igraču Sartoriusu prije 150 godina - Florenz Sartorius 1870. u Göttingenu u Njemačkoj postavio je temelje nove tvrtke koja se ubrzo razvila u „tvornicu znanstvenih instrumenata i opreme“, imajući ambiciozne planove i više nego dovoljno energije da ih pretvori u stvarnost.

Jasna vizija u kombinaciji s pionirskim duhom bile su pokretačke snage razvoja Sartoriusa do danas. U međuvremenu, više od 9 000 zaposlenika na 60 lokacija vrijedno radi u ovoj tvrtki za znanost i biotehnologiju kako bi se osiguralo da kupci dobiju inovativne alate i tehnologije koji im omogućavaju brži razvoj novih lijekova i njihovu troškovno učinkovitiju proizvodnju. Proizvodnja inovativnih membranskih filtera postavila je temelje naprednoj tehnologiji bioprocesa tvrtke Sartorius.

Sveučilište u Göttingenu - leglo inovacija

Pod svojim službenim naslovom Georg August University of Göttingen, sveučilište je već od samih početaka svojeg postojanja uživalo reputaciju svjetskog glasa, privlačeći utjecajne osobe poput Gaussa, Wöhlera i Webera. Sveučilište nije bilo samo mjesto istraživanja i učenja, već i izvor poslovanja za radionice strojarstva. Laboratoriji u kemijskom odjelu posebno su trebali visoko precizne instrumente poput termometara, vaga i mnogih drugih, pružajući temelje lokalnoj mreži tvrtki za precizno inženjerstvo. Kod jednog od njih - specijalista strojarstva Wilhelm Apel - mladi Florenz Sartorius naučio je svoj zanat kao precizni inženjer i slijedio stope svog oca. Danas bismo ovu nadahnjujuću mrežu tvrtki u okolici Göttingena nazivali klasterom inovacija, a mlada tvrtka zvana Sartorius bila bi poznata kao start-up.

Začetnici membranske filtracije

Uspjeh današnjeg bioprocesnog poslovanja Sartoriusa temelji se na razvoju sintetičkih filtera - tzv. membranskih filtera. Ovu inovativnu tehniku ​​filtracije izumili su Richard Zsigmondy, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju i njegov znanstveno-istraživački suradnik Wilhelm Bachmann. Prvi patent ima broj DE 329060 C. Ovim revolucionarnim radom u suradnji sa Sartorius-Werkeom sa sjedištem u Göttingenu stvorio je osnovu za istaknuti položaj Njemačke u svijetu membranske tehnologije.

Od tada, Sartorius je velik dio svojih istraživačkih napora uložio u znanstvene osnove membranske tehnologije. Razvojni stručnjaci naučili su bolje razumjeti odnos između strukture, fine veličine pora i mehanizama filtracije. Broj aplikacija i vrsta filtara tada se povećao, dodavši nove primjene u prehrambenoj industriji, uz razvoj prvih uređaja za filtriranje od nehrđajućeg čelika za ultrafiltraciju. Sartorius je zahvaljujući uvođenju filtera i filtracijskih uređaja u svoj asortiman, otvorio nove mogućnosti u molekularnoj biologiji i farmaceutskoj proizvodnji.

Odluka koja mijenja igru - biofarmaceutska industrija

Strateško upravljanje inovacijama postalo je ključ uspjeha za Sartorius. Tvrtka je kontinuirano nastojala poboljšati postojeća procesna rješenja te rano prepoznati i integrirati potencijal novih tehnologija. Sartorius je odlučio koncentrirati se na biofarmaceutsku industriju, koja je u drugoj polovici 20. stoljeća doživjela tehnološki procvat. Zahvaljujući profinjenim terapijskim pristupima i inovativnim genskim terapijama, industrija je rapidno napredovala. Stjecanjem francuske tvrtke Stedim Biosystems, uvode se vreće za jednokratnu upotrebu uz razvoj skalabilnih bioreaktora. Tvrtka je svoj asortiman dodatno proširila s medijima za stanične kulture i automatiziranim sustavima za proizvodnju cjepiva, terapijskih sredstava i monoklonskih antitijela.

Najnoviji vrhunac kompanije, svakako je akvizicija tvrtke Danaher kojom se uvode uređaji za analizu proteina, biosenzori i reagensi za istraživanje aktivnih sastojaka, kao i kromatografski sustavi i ostala tehnologija za daljnju obradu.

Priča o uspjehu sa svijetlom budućnosti

Nakon 150 godina svog postojanja, Sartorius se pojavio s novim imidžom marke i krilaticom "Simplifying Progress" - korak koji odražava dinamičan razvoj tvrtke. Ambiciozni ciljevi rasta grupe naglašavaju koliko potencijala za rast još postoji u Sartoriusovoj uspješnoj priči. Do 2025. tvrtka planira više nego udvostručiti prihod s oko 1,8 milijardi eura (2019.) na 4,0 milijarde eura. Grupa želi organski rasti, posebno na azijskim i američkim tržištima. Pored toga, očekuje se da će daljnje akvizicije proširiti portfelj proizvoda i još više povećati pogodnosti za kupce. Sartorius Campus sa sjedištem u Göttingenu nudi dovoljno prostora za pionire, promišljene osobe s idejama i vizijama te istraživače kako bi postigli tehnološka otkrića - savršeno u skladu s idealima osnivača tvrtke Florenza Sartoriusa.

Izvorni članak pročitajte na službenoj stranici portala Process Worldwide.