Laboratorij

Preporuke za pravilno rukovanje i čišćenje kontrolnih utega prema OIML klasifikaciji

utorak, 05.07.2022. - 12:00

Znate li o čemu ovisi točnost vaših utega? Utezi se svakodnevno koriste za ispitivanje i kalibraciju vaga, stoga se prema njima treba odnositi s posebnom pažnjom. Čak i najmanje promjene na utegu, poput prašine, masnoće uzrokovane otiscima prstiju ili temperaturne oscilacije, mogu utjecati na njihovu točnost. Kako biste bili sigurni u točnost svojih utega, u nastavku donosimo popis faktora koje je potrebno uzeti u obzir prilikom rukovanja, skladištenja i čišćenja kontrolnih utega.

Viša klasa točnosti utega zahtjeva pažljivije postupanje

Kontrolnim utezima bitno je pravilno rukovati i redovito ih održavati, kako bi produljili vijek njihova korištenja. Svako oštećenje na površini utega ili bilo kakav oblik korozije, prljavština, vlaga, otisci prstiju ili mehanička istrošenost mogu utjecati na (ne)točnost utega.

Prilikom rukovanja kontrolnim utezima, također je bitno uzeti u obzir: najveće dopuštene pogreške za klasu točnosti utega, svojstva njihovog materijala, karakteristike površine, okolišne uvjete te učestalost korištenja. Posebno je bitno voditi računa o klasi točnosti utega jer vrijedi zlatno pravilo - što je veća klasa točnosti utega, to pažljivije morate rukovati s njim. 

Utege je također preporučljivo redovito umjeravati kod ovlaštenih i pouzdanih pružatelja usluga umjeravanja, a ako ste u potrazi za kvalitetnom uslugom umjeravanja utega s visokom razinom točnosti, možete je izvršiti u našem umjernom laboratoriju akreditiranom prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017.

Što trebate izbjegavati prilikom rukovanja utezima?

 1. povlačenje ili guranje utega preko potpornih površina (npr. površine za vaganje ili platforme za odlaganje utega)
 2. dodirivanje OIML utega klase E i F samo prstima
 3. kontakt s oštrim ili grubim predmetima
 4. rad u uvjetima visoke razine vlage
 5. prašina ili prljavština od ljepila
 6. kontakt s agresivnim medijima (npr. baze i kiseline)
 7. statički elektricitet
 8. jaka magnetska polja

Savjeti za rukovanje kontrolnim utezima

Utege nikad ne dirajte prstima, već koristite pripadajuće alate!

U skladu s međunarodnom preporukom OIML R111 1-:2004, odjeljak 14, sredstva i alati koji se koriste za rukovanje utezima, ne smiju oštetiti ili promijeniti površinu utega tijekom korištenja.

Rukovanje utezima OIML klase E1

Za rukovanje utezima prema OIML klasi E1, preporučujemo korištenje pincete s karbonskim vrhom, vilice i kliješta za utege te naprave za podizanje iz našeg asortimana kontrolnih utega i setova utega.

Rukovanje utezima OIML klase E2 i F1

Za rukovanje utezima prema OIML klasama E2 i F1, preporučujemo korištenje sljedećih alata:

 • za utege < 1 kg, koristite samo pincete sa zaštićenim vrhovima (specijalni silikon ili karbon)
 • za utege ≥ 500 g, koristite vilice za utege, kliješta za utege ili naprave za podizanje
 • za utege ≥ 1 kg dovoljne su pamučne rukavice.

Rukovanje utezima OIML klase F2 and M1

Za rukovanje utezima prema OIML klasama F2 i M1, preporučujemo korištenje sljedećih alata:

 • za utege < 1 g, koristite samo pincete sa zaštićenim vrhovima (specijalni silikon ili karbon)
 • za utege ≥ 1 g, obavezno koristite pincetu sa zaštićenim vrhovima (specijalni silikon ili karbon) ili nosite pamučne rukavice
 • za utege ≥ 500 g, koristite vilice za utege, kliješta za utege ili naprave za podizanje
 • za utege ≥ 2 kg prikladne su pamučne rukavice ili rukavice od fine kože.

Rukovanje utezima OIML klase M2 i M3

Za rukovanje utezima prema OIML klasama M2 i M3, preporučujemo korištenje sljedećih alata:

 • za utege < 1 g, koristite samo pincete sa zaštićenim vrhovima (specijalni silikon ili karbon)
 • za utege ≥ 1 g, koristite samo pincetu sa zaštićenim vrhovima (specijalni silikon ili karbon) ili nosite pamučne ili kožne rukavice
 • utezima ≥ 500 g i obojenim utezima od lijevanog željeza može se rukovati golim rukama sve dok su potonji čisti i suhi.

Savjeti za skladištenje utega

Kontrolne utege uvijek odlažite na predviđeno mjesto!

U skladu s međunarodnom preporukom OIML R111 1-:2004, odjeljak 14, utezi se moraju pohraniti u odgovarajućim kutijama, osim utega klasa M1-2, M2, M2-3 i M3.

Prije uporabe, etaloni za utege i masu moraju se uvijek vizualno pregledati radi kontaminacije, poput prašine, otisaka prstiju ili drugih promjena na površini, poput korozije, stranih tvari, itd. Ako je potrebno, upotrijebite povećalo ili mikroskop koji će vam pomoći u ovom zadatku.

Skladištenje utega OIML klase E1

Kontrolne utege OIML klase E1 treba pohranjivati u staklene zvonaste posude. Preporučujemo da koristite mjesto za pohranjivanje bez prašine unutar klimatiziranog laboratorija, po mogućnosti u laboratorijskom ormariću koji se može zaključati. Prije uporabe utega, provjerite je li temperatura utega prilagođena uvjetima okoline na mjestu vaganja. Kutije za transport treba koristiti samo izvan laboratorija.

Skladištenje utega OIML klase E2 i F1

Utege OIML klase E2 i F1 treba čuvati u staklenim zvonastim posudama ili u prikladnim spremnicima (kovčezima). Rupe i utori u kutijama za utege moraju biti obloženi mekim materijalom koji ne ostavlja dlačice.

Prije uporabe utega, provjerite je li se temperatura prilagodila uvjetima okoline na mjestu vaganja. Da biste postigli temperaturnu ravnotežu, otvorite kutije s utezima ili ih izvadite iz kutije.

Skladištenje utega OIML klase F2 i M3

Utege < 500 g treba pohraniti u prikladne spremnike (kovčege) kao što su plastični spremnici s navojnim poklopcima.

Utezi OIML klase F2 nominalne vrijednosti > 500 g moraju se skladištiti u prikladnim spremnicima. Utezi s nominalnim vrijednostima > 500 g, poput utega od lijevanog željeza, mogu se skladištiti na prikladnim čistim mjestima i ne trebaju nužno spremnik. Kako bi se spriječila kontaminacija, velike utege ipak treba pokriti odgovarajućom zaštitom ili folijom. Prije uporabe utega provjerite je li temperatura utega prilagođena uvjetima okoline na mjestu vaganja. Izbjegavajte kondenzaciju tijekom korištenja utega.

Savjeti za čišćenje kontrolnih utega

Pažljivo odaberite sredstva za čišćenje jer mogu promijeniti svojstva i površinu utega!

Prema međunarodnoj preporuci OIML R111-1:2004, Dodatak B.4, opisuje se kako ispravno čistiti utege. Prije svakog procesa mjerenja, potrebno je provjeriti jesu li utezi kontaminirani. Prilikom čišćenja, bitno je paziti da se svojstva i površina utega ne promijene.

Proces čišćenja ne smije utjecati na stanje površine u vrijeme kada je uteg kalibriran ili proizveden. Nakon temeljitog čišćenja, uteg treba ponovno kalibrirati kako bi se pratila stabilnost vrijednosti mase utega ili standarda mase.

Kako očistiti utege klase E1?

Za uklanjanje čestica prašine na utezima nominalne vrijednosti < 1 g, možete koristiti paru iz mijeh ili četku. Četkom se također mogu očistiti utezi nominalne vrijednosti > 1 g. Ako je utege potrebno očistiti tekućinama, kao što je čisti alkohol, destilirana voda ili druga otapala, to može značajno promijeniti vrijednost mase utega.

Uklanjanje otisaka prstiju pamučnom krpom ili krpom od mikro vlakana s utega nominalnih vrijednosti < 100 g također se mora ocijeniti, budući da se kalibrirane vrijednosti mase mogu promijeniti.

Kako očistiti utege klase E2 i F1?

Blago ljepljive čestice prljavštine i prašine potrebno je ukloniti pomoću mijeha ili četke.

Za utege s nominalnim vrijednostima > 50 g, otisci prstiju i manje površinske kontaminacije također se mogu ukloniti pamučnom krpom ili krpom od mikro vlakana. Uklanjanje vlažnih ili ljepljivih predmeta mora se ocijeniti jer može dovesti do promjena u vrijednostima mase.

Ako je utege potrebno očistiti tekućinama, kao što je čisti alkohol, destilirana voda ili druga otapala, to može značajno promijeniti vrijednost mase utega.

Kako očistiti utege klase F2 i M3?

Blago ljepljive čestice prljavštine i prašine mogu se ukloniti komprimiranim zrakom, parom mijeha ili četkom. Kontaminirane površine (otisci prstiju, vlažni ili ljepljivi predmeti koji su se zalijepili) mogu se očistiti suhom ili vlažnom pamučnom krpom ili krpom od mikro vlakana.

Ako je utege potrebno očistiti tekućinama, kao što je čisti alkohol, destilirana voda ili druga otapala, to može značajno promijeniti vrijednost mase utega. Prilikom čišćenja obojenih površina treba biti oprezan; nemojte koristiti tvari koje će nagrizati završnu boju.

Svaki sloj oksidacije (hrđa) i oštećenje završne boje općenito će utjecati na vrijednost mase utega. Nakon uklanjanja grube prljavštine, korozije ili labavih slojeva boje, uteg se mora ponovno kalibrirati.

Mogu li kontrolne utege koristiti odmah nakon čišćenja?

Kontrolne utege nije preporučljivo koristiti odmah nakon čišćenja. Na temelju preporuka opisanih u Međunarodnoj preporuci OIML R111-1:2004, Dodatak B.4, u nastavku je navedeno vrijeme čekanja nakon čišćenja pojedine klase utega.

OIML klasifikacijaE1E2F1F2 do M3
Nakon čišćenja alkoholom7 - 10 dana3 - 6 dana1 - 2 dana1 sat
Nakon čišćenja destiliranom vodom4 - 6 dana2 - 3 dana1 dan1 sat
Nakon čišćenja krpom1 dan3 - 4 sata1 satOdmah
Nakon čišćenja četkom ili mijehomOdmahOdmahOdmahOdmah

Ako vas zanima više detalja o Sartorius kontrolnim utezima, informacije možete pronaći na linku:

Povezani sadržaj