Kozmetička industrija

Oprema koja se koristi u laboratorijima za proizvodnju kozmetike, mora biti izrađena od čvrstih materijala, kako bi izdržala mehanička i kemijska oštećenja. Naši robusni uređaji upravo su namijenjeni sigurnom procesu proizvodnje proizvoda u kozmetičkoj industriji - od analizatora vlažnosti za vaše sirovine, do filtracijskih sustava, pipeta i sustava za ultračistu vodu. Naša rješenja osiguravaju da svoje kozmetičke proizvode plasirate na tržište na higijenski siguran i provjeren način, uz poštivanje zahtjeva dobre proizvođačke prakse.

Važnost mikrobiološke kontrole u proizvodnji kozmetičkih proizvoda

Kontrola kvalitete kozmetičkih proizvoda ključna je za osiguravanje sigurnosti i visoke učinkovitosti formulacija i sirovina kako bi se potvrdilo da karakteristike proizvoda ostaju konstantne tijekom vremena. Mikrobiološka kontrola u kozmetici obuhvaća sva područja u laboratoriju pri izradi formulacija i kemijskih analiza, proizvodnji, skladištenju te ljudskih resursa. Ako želite saznati više o kvalitetnom provođenju mikrobiološke kontrole kvalitete u kozmetičkoj industriji, svoja znanja možete proširiti na našim specijaliziranim edukacijama.

Prijavite se na Akademiju mikrobiologije!

Što kažu polaznici naše Akademije mikrobiologije?

Akademija mikrobiologije i više je nego ispunila moja očekivanja. Steknula sam dojam o važnosti provođenja kvalitetne mikrobiološke kontrole kvalitete i o aspektima na koje ću dodatno skrenuti pozornost u proizvodnji naših kozmetičkih proizvoda. Zahvaljujem vam se na posvećenosti i prenesenom znanju, bilo mi je iznimno korisno i ugodno.

Gloria Galić-Volarić, Osnivačica kozmetičkog brenda Gloria prirodna kozmetika

Edukativni materijali

Često postavljana pitanja za kozmetičku i kemijsku industriju

Za dodatne informacije o kemijskoj kompatibilnosti naših proizvoda, slobodno nas kontaktirajte nas na sartorius@sartorius.hr.

Tekućina pričvršćena na vanjsku stranu nastavka je ekstra i nije dio postavljenog volumena. Kako biste izbjegli skupljanje dodatne tekućine s vanjske strane nastavka, umetnite nastavak pipete samo 3-5 mm ispod površine tekućine ili malo dublje za vrlo velike količine. Dodirnite vrh stijenke posude nakon aspiracije kako biste uklonili višak tekućine izvan nastavka. Nemojte brisati nastavak krpom jer može kontaminirati uzorak ili upiti tekućinu iz unutrašnjosti nastavka.

Ako konus vrha pipete dođe u dodir s korozivnim tekućinama, očistite ga alkoholom i mekom maramicom. Rizik od korozije možete svesti na najmanju moguću mjeru korištenjem Safetyspace™ filter nastavaka koji štite konus vrha pipete i druge unutarnje dijelove. Također možete zaštititi unutrašnjost pipete ugradnjom Safe-Cone plus filtera u vrh konusa pipete.

Preporučamo korištenje pipeta s nastavcima koji su validirani za pristajanje i učinkovitost na tim pipetama. Na primjer, Sartorius pipete dizajnirane su za korištenje sa Sartorius nastavcima za pipete, koji savršeno pristaju zajedno. Dok nastavci drugih proizvođača mogu biti kompatibilni, odgovornost je korisnika provjeriti kompatibilnost i učinkovitost kombinacije pipete i nastavka. Provjerite standard ISO 8655 kako odrediti učinkovitost kombinacije pipete i nastavka. Također, svakako kalibrirajte svoje pipete s nastavcima koje planirate koristiti.

Preuzmite priručnik Praktički savjeti za odabir pipeta i nastavaka za pipete

Na interval održavanja utječu različiti čimbenici, uključujući učestalost pipetiranja, ispuštene tekućine te starost i model pipete. Na primjer, potrebno je češće održavanje ako ispuštate puno hlapljivih tekućina ili otapala. Predlaže se minimalni interval održavanja od jedne godine, s kalibracijom jednom godišnje ili češće, primjerice svakih 3 – 6 mjeseci.

Industrije koje trebaju evidenciju podataka o kvaliteti vode moraju odabrati sustav koji ima tu mogućnost. Postoje različite mogućnosti za spremanje podataka o kvaliteti vode. Ovisno o sustavu, može se elektronički pohraniti (putem USB-a ili SD-kartice) ili ispisati u tiskanom obliku. Korištenje pisača osigurava da se podacima ne može manipulirati ili krivotvoriti.

Redoviti pregledi pomažu osigurati visoku kvalitetu i čistoću vode, kao i kvalitetu sustava i potrošnog materijala. Kupci mogu donekle održavati svoj sustav. Međutim, kako bi se izbjegao rizik od gubitka visokokvalitetne vode ili oštećenja sustava te kako bi se smanjilo vrijeme zastoja i osigurao rad bez grešaka - preporučuje se da održavanje obavljaju naši kvalificirani servisni tehničari. Razmotrite opcije servisnog ugovora u trenutku kupnje.

Infracrveni mjerač vlage (ili analizator vlage) ima primjenu u mnogim industrijama. Infracrveni mjerač vlage koristi se za vaganje vode, mlijeka, vrhnja, praha, sapuna, ulja, plastike, itd. tablica koju smo naveli je stvarna mjera: lak za nokte, nitro alkalna otopina, sredstvo za skidanje šminke, puder od talka/puder od bodljikave topline, sprej za oblikovanje, antibakterijski sapun, mlijeko za tijelo, gel za tuširanje itd. Prema vašim lokalnim propisima (ako je primjenjivo), referenca vlage dolazi iz definirane metode u srodnoj normi. Tipično, metoda pećnice je referenca, a analizator vlage treba homologacijski SOP.

Istražite analizatore vlage iz Sartorius asortimana

Naši kupci koriste Sartolab® P20 Plus tlačni filter. Budući da je volumen filtera velik, često se koristi u fazi istraživanja i razvoja. Postoje različite veličine pora membrane koje možete izabrati, a mi obično preporučujemo veličinu pora od 0,2 µm. Prednost Sartolab® P20 Plus je brza i učinkovita filtracija. Najmanje 5 litara uzorka vode može se filtrirati kombiniranjem s peristaltičkom pumpom. Mnogi naši kupci također koriste ultrafiltracijsku membranu Tangential Flow za Vivaflow® kazete za koncentriranje hijaluronske kiseline i uklanjanje nečistoća.

Istražite tlačne filtere

Interval umjeravanja ovisi o tome u kojem se koraku procesa vaga koristi i koliko je taj korak kritičan. U kozmetičkoj industriji, umjeravanje se obično provodi jednom godišnje, osim ako postoje odstupanja u dnevnoj provjeri ili kada ranije umjeravanju preporuči tehničar. Za unutarnju/vanjsku kalibraciju preporučujemo korištenje programa za unutarnju kalibraciju s utegom za kalibraciju kako biste osigurali prilagodbu prema vremenu i temperaturnim odstupanjima.

Vage možete umjeriti u našem akreditiranom umjernom laboratoriju.

Sartorius Croatia umjerni laboratorij za vage, utege i pipete

Možete provesti istraživanje kako biste pronašli tipične vrijednosti sadržaja vlage za uzorke (ako su dostupni) kako biste dobili grubu ideju o tome koliko vlage sadrže, a zatim raditi unatrag kako biste odredili optimalnu veličinu uzorka.

Suprotno tome, možete započeti s vrlo malom veličinom uzorka, znajući da će sadržaj vlage biti postotak ukupnog uzorka. Zatim usporedite utvrđenu količinu vlage s osjetljivošću mjerenja analizatora vlage kako biste bili sigurni da ste unutar učinkovitog mjernog raspona instrumenta na temelju odabrane veličine uzorka.

Analizatori vlage za kozmetičku industriju

Analizatori vlage općenito mogu dati točne i ponovljive rezultate unutar samo nekoliko minuta. To vrijeme može se optimizirati podešavanjem mjernih parametara, poput veličine uzorka, temperature i drugih postavki.

Ovisi o nizu čimbenika - uključujući veličinu uzorka i stupanj fluktuacije u okruženju mjerenja. Kako biste odredili točan iznos potencijalne fluktuacije, trebali biste eksperimentirati i usporediti rezultate s mjerenjima obavljenim nakon potpune aklimatizacije.

Istražite laboratorijske vage iz Sartorius asortimana

Za mikrobiološka ispitivanja, idealni su uređaji za jednokratnu upotrebu jer smanjuju rizik od unakrsne kontaminacije. Microsart® filter je najprikladniji za mikrobiološka ispitivanja, sve dok je analiza kemijski kompatibilna s plastikom. Microsart® filter može se koristiti u kombinaciji s Microsart® medijima ili Nutrient Pad setovima dehidriranih podloga, ovisno o zahtjevima ispitivanja.

Najbrži način testiranja kozmetike na bazi lipida je emulgiranje kozmetike kako bi se razbili lipidi. Navedeno je omogućeno filtracijom pomoću Microsart® filtera. Također je korisno prethodno navlažiti membranu kako bi se smanjilo vezivanje lipida i prolazak kroz nju.

Gustoću svoje kreme, možete provjeriti pomoću Cubis® II pribora za gustoću i odgovarajućeg pribora. Točan pribor ovisit će o prirodi kreme i načinu na koji se ponaša, tj. je li u tekuća, čvrsta ili pasta.

Istražite laboratorijske vage

Preporučujemo filtere od staklenih mikrovlakana, koji su dubinski filteri. Oni lako mogu uhvatiti čestice u strukturi filtera ili na njegovoj površini. Filteri od staklenih mikrovlakana kombiniraju brzine protoka s visokim kapacitetom opterećenja i zadržavanjem vrlo finih čestica. Ova vrsta filtera je biološka intertna i otporna na većinu kemikalija.

Da, s LIMS sustavom možete uhvatiti podatke na bezbroj načina, ali točne opcije ovise o vašem specifičnom LIMS sustavu. Većina LIMS sustava omogućuje korisniku dokumentiranje podataka u internim ili vanjskim uređajima za pohranu i bazama podataka, kao i umreženim pisačima.

Da. Međutim, potrebne su mjere opreza u iznimno suhim okruženjima jer povećavaju šanse za pojavu statičkog elektriciteta, što može negativno utjecati na performanse vaše vage. Protumjere protiv statike uključuju antistatičke prostirke, ionizatore i druge uređaje.

U našem asortimanu, možete pronaći Stat-Pen sondu za uklanjanje statičkog elektriciteta.

Stat-Pen sonda za uklanjanje statičkog elektriciteta

Redovita provjera i podešavanje korištenjem unutarnje, vanjske ili automatske kalibracije osigurava preciznost.

Vaganje malih količina uzoraka uobičajeno je u analitičkim laboratorijima. U području kemijske analize, kao što je kvantitativna gravimetrijska analiza, termogravimetrija ili elementarna analiza, točnost igra ključnu ulogu.

Tijekom procesa vaganja može biti teško otkriti proliveni uzorak zbog vrlo malih količina uzorka. Sartoriusova posuda za vaganje protiv prolijevanja YSH48 ima dizajn smanjene površine kako bi se spriječilo da prosuti uzorak padne na posudu za vaganje i utječe na vaše rezultate vaganja. Sve prolivene tvari padaju izvan posude za vaganje, osiguravajući pouzdano i vrlo precizno mjerenje.

Izraz "Big Data" odnosi se na iznimno velike ili složene skupove podataka koji se moraju analizirati pomoću naprednih statističkih metoda i alata. Ovi alati otkrivaju obrasce, trendove i asocijacije, posebno u vezi s procesima, ponašanjem i interakcijama. Proizvođači kemikalija koriste naprednu analitiku podataka za usporedbu i mjerenje učinka različitih proizvodnih inputa, kao što su tlak rashladne tekućine, temperatura ili protok ugljičnog dioksida na prinos – često otkrivajući iznenađujuće i neočekivane ovisnosti koje utječu na učinak.

Istražite programske alate za analitiku podataka 

Podaci i analitika mogu imati iznimno korisne učinke u kemijskoj industriji:

  • odabir prave sirovine predviđanjem svojstava spojeva i smanjenjem broja eksperimenata
  • optimizacija proizvodnih procesa vizualizacijom podataka i pružanjem smjernica za prilagodbe procesa
  • držanje procesa pod kontrolom omogućavajući korektivne radnje za smanjenje otpada i povećanje prinosa