Zanimljivosti iz povijesti

Richard Zsigmondy i podrijetlo Sartorius tehnologije filtracije

četvrtak, 09.12.2021. - 12:00

Sartorius je uvijek blisko surađivao sa znanstveno-istraživačkim institucijama i istraživačima kako bi pojednostavio procese i promicao znanstveni napredak. Suradnja s Nobelovcem i profesorom na Sveučilištu Georg-August u Göttingenu, Richardom Zsigmondyjem, rezultirala je stvaranjem nove tvrtke - 1927. osnovana je Membranfiltergesellschaft (tvrtka za membranske filtere). Uz uspon biotehnologije, ova se tvrtka istaknula kao povijesna jezgra današnjeg bioprocesnog poslovanja.

Začetnik membranske filtracije

Richard A. Zsigmondy (1865.-1929.) bio je austrijski istraživač usmjeren na proučavanje koloidne kemije, granu kemije koja je tek počela cvjetati. Koloidi su sitne čestice ili kapljice na mikro i nanometarskoj skali koje su fino raspoređene u drugom materijalu. Godine 1903. izumom ultramikroskopa u suradnji s fizičarem Henryjem Siedentopfom, Zsigmondy je uspio vidljivo detektirati koloidne čestice.

Četiri godine kasnije, 1907., prihvatio je poziv Sveučilišta u Göttingenu da postane profesor i ravnatelj Instituta za anorgansku kemiju. Tamo je, zajedno sa svojim kolegom znanstvenikom Wilhelmom Bachmannom, razvio sintetičku membranu i ultrafine filtere s definiranim veličinama pora kroz koje se koloidi mogu odvajati. Godine 1918. Zsigmondy je patentirao svoju proizvodnu metodu.

Richard Zsigmondy dobio je Nobelovu nagradu za kemiju 1925. godine. Nobelov odbor ponudio je sljedeće objašnjenje zašto je Zsigmondy zaslužan za nagradu te godine: "Za svoju demonstraciju heterogene prirode koloidnih otopina i za metode koje je koristio, koje su od tada postale temelj u modernoj koloidnoj kemiji."

Zanimljiva činjenica je da je Zsigmondy primio Nobelovu nagradio 1926. - godinu dana kasnije. S obzirom da izvorno nominirani kandidati za 1925. godinu nisu zadovoljili uvjete Alfreda Nobela, nagrada nije bila dodijeljena ni jednom od kandidata. Prema statutima, u ovakvom slučaju, dodjela nagrade može se odgoditi godinu dana kasnije, kako bi se dodijelila znanstveniku koji je to zaista zaslužio - u ovom slučaju, to je bio Richard Zsigmondy.

Proizvodnja filtera kao temelj poslovanja Sartoriusa

Potencijal ovih membranskih filtera prepoznao je Sartorius koji je podržao njihovo daljnje istraživanje. U suradnji s Richardom Zsigmondyjem i drugim dioničarima, Sartorius je 1927. osnovao Membranfiltergesellschaft mbH (MFG) - tvrtku za proizvodnju membranskih filtera. Zsigmondy je prenio svoje patente na tvrtku i povjereno mu je upravljanje znanstvenim radom tvrtke do svoje smrti 1929. godine.

1950. godine Membranfiltergesellschaft objavio je reklamu za membranske filtere. Logo kompanije predstavljao je porculanski aparat za filtraciju u kojeg su se stavljali membranski filteri.

1950. godine Membranfiltergesellschaft objavio je reklamu za membranske filtere. Logo kompanije predstavljao je porculanski aparat za filtraciju u kojeg su se stavljali membranski filteri.

U ranim počecima poslovanja, primarni fokus bio je na daljnjem istraživanju i razvoju membranskih filtera. Iz tog razloga, MFG se dugi niz godina financirao iz tadašnje osnovne djelatnosti, a kasnije se polako razvijao u profitabilnu poslovnu jedinicu od 1960.-ih kada je započela industrijska proizvodnja membranskih filtera. 1978. MFG je u potpunosti integriran u tvrtku. S proširenjem područja primjene za farmaceutsku industriju kao i industriju pića te otvaranjem prvog inozemnog proizvodnog pogona u Portoriku 1982., proizvodnja filtera razvila se u temelj poslovanja Sartoriusa. Filtracija je postala jedna od Sartoriusovih temeljnih tehnologija – više od 90 godina.

Pročitajte izvorni tekst Sartoriusa o podrijetlu tehnologije filtracije.