Biotehnologija

Sartorius preuzima tvrtku Polyplus

ponedjeljak, 03.04.2023. - 12:30

Naš partner Sartorius, preko svoje francuske podgrupacije Sartorius Stedim Biotech, potpisao je ugovor o preuzimanju tvrtke Polyplus - pružatelja inovativnih naprednih tehnologija za stanične i genske terapije sa sjedištem u Francuskoj. Polyplus-ovi transfekcijski reagenski i plazmidi ključne su komponente u proizvodnji virusnih vektora. Ugovorena kupoprodajna cijena iznosi približno 2,4 milijarde eura.

Tvrtka Polyplus, s oko 270 zaposlenika, razvija i proizvodi transfekcijske, kao i druge DNA/RNA reagense i plazmidnu DNA visoke kvalitete - ključne komponente u proizvodnji virusnih vektora koji se koriste u staničnoj i genskoj terapiji i drugim naprednim medicinskim terapeutskim proizvodima. Bilježeći značajne stope rasta, očekuje se da će Polyplus ostvariti značajni prihod od prodaje i EBITDA maržu u 2023. Predložena transakcija podložna je uobičajenim uvjetima, a završetak se očekuje tijekom trećeg kvartala 2023.

Osnovan 2001., Polyplus ima sjedište u Strasbourgu te lokacije u Francuskoj, Belgiji, SAD-u i Kini. Tvrtka proširuje svoj fokus izvan transfekcijskih reagensa kroz akvizicije u susjednim tehnologijama, kao što su dizajn plazmida i proizvodnja proteina i plazmida, proširujući svoj upstream portfelj za genske terapije, kao i genski modificirane stanične terapije.

Inovativna rješenja tvrtke Polyplus vrlo su komplementarna našem portfelju, posebice našoj ponudi medija za kulturu stanica i kritičnih komponenti za razvoj i proizvodnju naprednih terapija, a također postoje snažne sinergije s našim portfeljem downstream rješenja za proizvodnju genske terapije.

Na dinamično rastućem tržištu za stanične i genske terapije, potrebni su virusni vektori za dostavu gena od interesa u stanice. Razvojni tok takvih terapija u snažnom je porastu i sve ih više dostiže važne prekretnice. Kao vodeći dobavljač kritičnih komponenti za proizvodnju staničnih i genskih terapija, Sartorius i Polyplus zajedno će biti u izvrsnoj poziciji da igraju značajnu ulogu u ovom dinamičnom području.

René Fáber, član Izvršnog odbora i voditelj odjela Bioprocess Solutions tvrtke Sartorius

Službena obavijest o preuzimanju tvrtke Polyplus