Laboratorijska voda

10 stvari koje trebate znati o laboratorijskim sustavima za vodu

srijeda, 12.04.2023. - 11:00

Laboratorijska voda koristi se gotovo u svakom eksperimentu - od pufera i medija za stanične kulture do serija razrjeđenja i slijepih proba. S obzirom na široku upotrebu, svaki laboratorij treba pouzdan izvor vode visoke kvalitete, ali odakle krenuti? U nastavku smo izdvojili 10 najbitnijih stvari koje trebate razmotriti pri odabiru sustava za pročišćavanje vode za vaš laboratorij.

1. Osnove laboratorijske vode

Planirate kupiti sustav za laboratorijsku vodu, ali ne znate odakle krenuti? Prije nego što započnete potragu za laboratorijskim sustavom za pročišćavanje vode, važno je usvojiti neke osnove. Koje su uobičajene nečistoće u vodi? Kako nečistoće utječu na moje eksperimente? Koje su različite tehnologije za pročišćavanje vode u laboratoriju? Za koje primjene koristim laboratorijsku vodu? Koji tip vode mi je potreban u laboratoriju?

Ovo su samo neka od pitanja, koja su dobra polazišna točka za odabir laboratorijskog sustava za vodu. Ako ste početnik u ovom području ili želite naučiti više o laboratorijskoj vodi, naša Akademija laboratorijske vode, odličan je izvor za ovu temu. Teoretska znanja i praktično razumijevanje o tome kako najučinkovitije pročišćavati vodu i rukovati laboratorijskim sustavima za pročišćavanje vode, dat će vam bolja saznanja o karakteristikama tri standardne razine laboratorijske vode:

2. Koja čistoća laboratorijske vode mi je potrebna?

Čistoća vode koja vam je potrebna ovisi o vašoj namjeni. Npr. voda koja se koristi za pranje staklenog posuđa ne mora biti čista kao voda koja se koristi za HPLC analitičku tehniku. Općenito, za vrlo kritične ili osjetljive primjene, potrebna vam je voda tipa 1, dok će voda tipa 2 biti dovoljna za manje kritične ili osjetljive primjene.

3. Svakodnevno korištenje laboratorijske vode

Vaš bi sustav za vodu trebao opskrbljivati ​​količinu vode koja je potrebna vašem laboratoriju svaki dan. Nije na odmet ni veća količina od planirane, u slučaju da dođe do neočekivanih prekoračenja. Međutim, ne preporučujemo nabavu značajno prevelikog sustava.

4. Napojna voda

Koji će biti izvor vode za vaš sustav za pročišćavanje vode? Ako je vaša "napojna voda" voda iz slavine, tada morate koristiti sustav predtretmana ili kombinirani sustav kako biste dobili željenu čistoću laboratorijske vode. Ako već imate pouzdan izvor vode tipa 2 ili tipa 3, tada možete upotrijebiti uređaj za ultračistu vodu tipa 1. Poznavanje vaše napojne vode pomoći će vam da odaberete pravi sustav.

5. Gdje mogu skladištiti laboratorijsku vodu?

Procesi pred obrade vode, poput onih koji koriste reverznu osmozu, mogu biti vrlo spori. Sustavi spremnika to rješavaju pohranjivanjem pročišćene vode. Dok tradicionalni spremnici za skladištenje zahtijevaju rutinsko čišćenje kako bi se spriječila kontaminacija, opcije poput Arium® Bagtank spremnika s jednokratnim vrećama pojednostavljuju ovaj korak.

6. Je li sustav jednostavan za korištenje?

Dizajn i korisničko iskustvo vašeg sustava za pročišćavanje vode svakako su bitni za svakodnevno korištenje. Veliki, jasni zasloni osjetljivi na dodir, prečaci do uobičajenih funkcija i opcije za točenje kontrolirano u određenom volumenu ili vremenskom periodu, značajno pojednostavljuju doziranje vode i korištenje sustava.

7. Koliko prostora sustav zauzima u laboratoriju?

Fleksibilne mogućnosti instalacije pomoći će vam da učinkovito iskoristite laboratorijski prostor. Odaberite sustave koji nude kompaktni dizajn uz mogućnosti postavljanja na stol, zid i ispod/unutar radnog stola.

8. Opcije povezivanja

Praćenje i dokumentiranje podataka važni su u reguliranim laboratorijskim okruženjima. Ako vam je potreban pristup informacijama o vašoj laboratorijskoj vodi, provjerite je li lako dohvatiti podatke iz vašeg sustava pomoću povezanog pisača ili SD kartice i potražite praćenje u stvarnom vremenu.

9. Održavanje sustava za laboratorijsku vodu

Laboratorijski sustavi za pročišćavanje vode zahtijevaju redovito čišćenje i održavanje kako bi bili pouzdani za svakodnevni rad. Ako ove zadatke želite prepustiti našem ovlaštenom servisnom centru, oslobodit ćete svoje vrijeme i produljiti vijek trajanja vašeg instrumenta.

10. Cijena laboratorijskog sustava za vodu

Cijena laboratorijskog uređaja za pročišćavanje vode, ovisi o značajkama sustava i primjeni. Uz cijenu samog instrumenta, trebali biste uzeti u obzir cijenu dodatnog pribora, zahtjeve za prethodnu obradu i potrošni materijal, poput zamjenskih uložaka. Servisni ugovori također su opcija, ali ovise o vašim zahtjevima. Ipak, preporučujemo profesionalno održavanje uređaja koje je uvijek vrijedno ulaganje.

Povezani sadržaj