Laboratorij

Precizna ili analitička vaga: Koju laboratorijsku vagu odabrati?

utorak, 28.03.2023. - 14:00

Ako ste i dalje u potrazi za laboratorijskom vagom i niste sigurni treba li vam precizna ili analitička vaga, na pravom ste mjestu. U nastavku smo izdvojili glavne razlike ovih laboratorijskih vaga te njihove prednosti i nedostatke za vašu primjenu. Bez obzira radite li u akademskoj zajednici, medicini, kemijskoj, kozmetičkoj ili farmaceutskoj industriji, ove smjernice pružit će vam korisne informacije za lakše donošenje odluke o kupnji laboratorijske vage. Pridružite nam se u otkrivanju ključnih čimbenika koje trebate razmotriti prilikom odabira precizne ili analitičke vage i otkrijte kritične razlike između ovih laboratorijskih instrumenata.

Razlike između preciznih i analitičkih laboratorijskih vaga

Kada govorimo o razlikama između preciznih i analitičkih laboratorijskih vaga, najčešće mislimo na njihovu točnost i mjerenje.

Precizne laboratorijske vage su obično jeftinije i imaju veći raspon težina koje mogu mjeriti, ali mjerenje se vrši u intervalima od nekoliko desetinki ili stotinki grama. Precizne vage imaju čitljivost između 1 mg i 1 g i kapacitet vaganja do 14,2 kg.

Analitičke vage, s druge strane, omogućuju vrlo precizno mjerenje težine u rasponu od nekoliko tisućinki ili stotinki grama. Točnost mjerenja analitičkih vaga često je ključna u kemijskim i farmaceutskim istraživanjima, gdje i najmanji pomak u težini može značiti značajnu razliku u eksperimentalnim rezultatima. Analitičke laboratorijske vage imaju čitljivost od 0,1 mg i kapacitet vaganja između 60 g i 520 g.

Drugim riječima, ako radite u okruženju u kojem su izuzetno precizna mjerenja imperativ, analitička vaga će premašiti preciznu vagu u točnosti i mogućnosti mjerenja. Međutim, ako radite u okruženju gdje točnost nije toliko bitna, odnosno, vaše mjerenje se ne razlikuje za nekoliko desetinki ili stotinki grama, precizna vaga bi mogla zadovoljiti vaše potrebe.

Istražite precizne i analitičke laboratorijske vage

Koje su prednosti i nedostaci preciznih vaga?

 1. Raspon mjerenja - precizne vage imaju veći raspon mjerenja i mogućnost mjerenja većih količina uzoraka s manjom točnošću. Idealne su za širok spektar industrijskih primjena, odnosno, mjerenja teških materijala ili kemijskih sastojaka koji ne zahtijevaju vrlo preciznu točnost.
 2. Cijena - precizne vage su najčešće cjenovno povoljnije od analitičkih vaga i pristupačnije za početnike u industriji.
 3. Točnost - precizne vage ne mogu mjeriti s vrlo preciznom točnošću, što ih čini neprikladnima za mjerenje manjih količina uzoraka ili za mjerenja u laboratorijskim uvjetima. Također, korištenje preciznih vaga za mjerenje manjih količina može dovesti do veće pogreške mjerenja, što može utjecati na konačni rezultat i točnost.
 4. Robusnost i težina - precizne vage su često veće i teže od analitičkih vaga, što ih čini nespretnim za upotrebu u slučaju mobilnosti ili prilagodljivosti.

Koje su prednosti i nedostaci analitičkih vaga?

 1. Preciznost i osjetljivost - analitičke vage su vrlo precizne i osjetljive te idealne za mjerenje manjih količina uzoraka, sofisticiranih kemijskih spojeva i sastojaka.
 2. Visoka točnost - prednost analitičkih vaga je u njihovoj visokoj točnosti, koja je neusporediva s drugim instrumentima za mjerenje. U industriji farmacije, kemije i istraživanja, analitičke vage su ključne za osiguravanje potrebne točnosti i preciznosti mjerenja.
 3. Napredne značajke i mogućnosti - analitičke vage često dolaze s dodatnom opremom i značajkama poput mjerača temperature i vlažnosti, ispitivanja gustoće uzorka ili ionizatora, što omogućuje korisnicima da naprave preciznije mjerenja i potencijalno smanje veličinu uzorka. Također, novije analitičke vage imaju ugrađena računalna sučelja koja omogućuju paket funkcija za lakšu obradu podataka i mjerenja.
 4. Cijena - nedostaci analitičkih vaga su uglavnom vezani uz cijenu i njihovu osjetljivost. Analitičke vage su mnogo skuplje od većine preciznih vaga, jer zahtijevaju vrlo precizno mjerenje i upotrebu visokokvalitetnih materijala. Također, zbog njihove osjetljivosti, lako se mogu oštetiti i zahtijevaju strogo praćenje okoline u kojoj rade.
 5. Osjetljivost na promjene - dodatna komplikacija je u tome što su analitičke vage vrlo osjetljive na male promjene okoliša, što ih čini izazovnima pri korištenju na terenu ili na drugim lokacijama koje nemaju strogu regulaciju uvjeta okoliša.

Sve u svemu, analitičke vage su vrlo korisne za posebne industrije i laboratorijska mjerenja koja zahtijevaju apsolutnu točnost i preciznost. Međutim, zbog svoje osjetljivosti i cijene, nisu uvijek najbolji izbor za sve primjene.

Koji čimbenici utječu na odabir između preciznih i analitičkih vaga?

Pri odabiru između preciznih i analitičkih vaga, ključni čimbenici su točnost, osjetljivost, preciznost i raspon mjerenja. Precizne vage mogu mjeriti veće količine s manjom točnošću, dok analitičke vage nude vrlo precizno mjerenje u manjim količinama.

Drugi važan čimbenik je vrsta i veličina uzorka koji se mjeri. Npr. ako je uzorak vrlo mali ili vrlo težak, potreban je analitički instrument za mjerenje. Međutim, ako je uzorak veći, može se koristiti precizna vaga.

Također, bitna je i cijena vage te vrsta primjene za koju će se vaga upotrebljavati. Precizne vage su obično manje i jeftinije od analitičkih vaga, pa su bolji izbor za manje zahtjevne zadatke ili za mjerenja u terenskim uvjetima.

U konačnici, odabir između precizne i analitičke vage ovisi o potrebama korisnika, veličini uzorka, rasponu mjerenja i cijeni vage. Važno je uzeti u obzir sve čimbenike i odabrati vagu koja najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama.

Savjeti za održavanje i umjeravanje vaga

Pravilno održavanje i umjeravanje laboratorijskih vaga ključni su za osiguravanje točnih i pouzdanih rezultata mjerenja. Donosimo nekoliko savjeta za održavanje i umjeravanje vaše laboratorijske vage.

 1. Redovito čistite svoju vagu i uklonite sve ostatke uzoraka ili nečistoće. Koristite meku krpu ili četkicu za čišćenje, kako biste izbjegli oštećenje njezinih osjetljivih dijelova.
 2. Provjeravajte stabilnost vage prije svakog mjerenja. Osigurajte da je vaga postavljena na stabilnu površinu na odgovarajući način, jer su neravne podloge i pogrešno postavljanje česti uzroci netočnih mjerenja.
 3. Redovito umjeravajte laboratorijsku vagu, ovisno o učestalosti njezine upotrebe. Preporučujemo umjeravanje najmanje jednom godišnje, ali ako vaga ima veću učestalost upotrebe, češće umjeravanje je i više nego potrebno.
 4. Uvijek držite vagu u sigurnom okruženju s kontroliranom temperaturom, jer to može utjecati na njezinu točnost. Preporučujemo konstantnu temperaturu okoline za što veću stabilnost vage.
 5. Vodite evidenciju o održavanju i umjeravanju laboratorijske vage ili taj dio prepustite nama. Trebate li pouzdano umjeravanje vaga, preventivno održavanje ili servis vašeg mjernog instrumenta, u našem servisnom centru vodimo računa da vaša vaga bude u optimalnom stanju. Učestalo održavanje i redovito umjeravanje mogu produžiti životni vijek vaše laboratorijske vage i osigurati točne i pouzdane rezultate mjerenja.

Ako ste pak, početnik u vaganju i želite saznati više o teoriji i praktičnim savjetima za održavanje vaga i postizanje dosljednih i točnih rezultata vaganja u skladu s regulatornim zahtjevima, prijavite se na našu Akademiju vaganja.

Prijavi se na Akademiju vaganja!

Zaključak: koja laboratorijska vaga je najbolji izbor za vas?

Kada se radi o odabiru laboratorijske vage, najbolji izbor ovisi o vašim specifičnim potrebama i zahtjevima. Za veće uzorke, precizne vage mogu biti prikladniji izbor zbog svog većeg raspona mjerenja, dok bi za osjetljivije uzorke bilo bolje odabrati analitičke.

Međutim, bez obzira na to koju vagu odaberete, vrlo je važno da redovito provjeravate i umjeravate vagu kako bi se osigurala njezina točnost i preciznost.

Osim toga, prilikom odabira vage potrebno je razmotriti i raspoloživi budžet, jer laboratorijske vage mogu biti skupi instrumenti. No, ako želite pouzdan rad sa što manje pogrešaka i nepravilnosti - kvaliteta vage je beskompromisna.

Dakle, važno je temeljito istražiti mogućnosti i osigurati da vaga koju odaberete ispunjava sve vaše potrebe i zahtjeve.